۱۳۹۵-۰۲-۱۹

توضیح المسائل: ۳ ـ طهارت‌های سه‌گانه

 

احکام تکمیلی مستحاضه

م « ۹۲۸ » مستحاضه‌ای که روزه است لازم نیست از بیرون آمدن خون جلوگیری نماید.

م « ۹۲۹ » لازم است مستحاضه روزه ماه رمضان را بگیرد و روزه او در صورتی درست است که غسل‌هایی را که برای نماز گزاردن بر وی واجب می‌شود انجام دهد و به عنوان مثال، غسل نماز مغرب و عشای شبی را که در فردای آن می‌خواهد روزه بگیرد نیز بجا آورد.

م « ۹۳۰ » اگر برای نماز مغرب و عشا غسل نکند، ولی پیش از اذان صبح به قصد خواند نماز شب غسل کند و در روز نیز غسل‌هایی را انجام دهد که برای نماز گزاردن واجب است، روزه او درست است.

(۲۰۹)

م « ۹۳۱ » اگر روزه‌دار پس از نماز ظهر و عصر مستحاضه شود لازم نیست برای روزه آن روز غسل نماید.

م « ۹۳۲ » اگر مستحاضه یکی از کارهای واجب را انجام ندهد؛ هرچند عوض کردن پنبه و نوار بهداشتی باشد، انجام ندهد، نماز وی باطل است.

م « ۹۳۳ » اگر مستحاضه قلیله یا متوسطه بخواهد کاری غیر از نماز را انجام دهد که به وضو ساختن نیاز دارد؛ برای نمونه، بخواهد با خط قرآن تماس داشته باشد، در صورتی که پس از پایان نماز است، باید دوباره وضو بگیرد، و با وضویی که برای نماز ساخته است نمی‌تواند آن کار را انجام دهد.

م « ۹۳۴ » زن مستحاضه می‌تواند وارد مسجد مکه و مدینه شود یا در مسجدهای دیگر بماند یا سوره‌ای بخواند که سجده واجب دارد یا نزدیکی نماید، ولی مستحب است غسل‌هایی را که به سبب استحاضه واجب شده است انجام دهد.

م « ۹۳۵ » اگر بخواهد در استحاضه کثیره یا متوسطه، پیش از وقت نماز با خط قرآن کریم تماس داشته باشد یا بخواهد نزدیکی نماید، لازم است غسل کند و وضو نیز بگیرد.

م « ۹۳۶ » گزاردن نماز آیات بر مستحاضه نیز واجب است و برای انجام آن باید همه احکامی را که برای نمازهای روزانه در هر یک از سه حالت: قلیله، متوسطه و کثیره گفته شد، انجام دهد.

م « ۹۳۷ » هرگاه نماز آیات در وقت نماز یومیه بر مستحاضه واجب شود؛ هرچند باید برای نماز آیات نیز همه کارهایی را که برای گزاردن نمازهای روزانه بر او واجب است انجام دهد، ولی اگر بخواهد هر دو را پی در پی بجا آورد، می‌تواند هر دو نماز را با یک غسل و وضو بگزارد.

م « ۹۳۸ » اگر مستحاضه بخواهد نماز قضای خود را بخواند، باید برای هر نماز، کارهایی را که برای نماز ادا بر او واجب است انجام دهد. البته، برای خواندن چند نماز قضا می‌تواند یک وضو بگیرد؛ چنان‌که برای خواندن نافله‌های روزانه به همان

(۲۱۰)

وضوی نماز واجب بسنده می‌شود. هم‌چنین برای گزاردن همه رکعت‌های نماز شب به شرط این‌که نماز شب را پشت سر هم بجا آورد، یک وضو کافی است.

م « ۹۳۹ » اگر زن بداند خونی که از او بیرون می‌آید خون زخم، دُمل و مانند آن نیست و حکم شرعی حیض و نفاس را نیز ندارد، لازم است برابر احکام استحاضه رفتار کند و نیز اگر شک داشته باشد که آن خون از استحاضه است یا چیزی دیگر، در صورتی که نشانه دیگر خون‌ها را نداشته باشد، آن را استحاضه بداند.

(۲۱۱)

,