۱۳۹۵-۰۲-۱۹

توضیح المسائل: ۳ ـ طهارت‌های سه‌گانه

 

غسل استحاضه

م « ۸۹۲ » اگر پیش از نماز یا در میان نماز، خون استحاضه قلیله به متوسطه تغییر یابد، لازم است نماز را رها سازد و برای آن غسل کند.

م « ۸۹۳ » در استحاضه متوسطه، اگر پیش از نماز صبح غسل نماید، باید تا صبح روز دیگر برای هر نماز، کارهای استحاضه قلیله را ـ که در مسأله پیش گفته شد ـ انجام دهد؛ یعنی برای هر نماز وضو بگیرد، و اگر به عمد یا از روی فراموشی غسل نکند، لازم است برای نماز ظهر و عصر غسل کند، و اگر برای آن هم غسل نکند، پیش از نماز مغرب و عشا غسل نماید و نوار بهداشتی را ـ اگر به خون آلوده شده است ـ تغییر دهد و هم‌چنین ظاهر فرج را اگر نجس شده است آب بکشد و برای هر نماز وضو بگیرد.

م « ۸۹۴ » در استحاضه کثیره، افزون بر کارهای استحاضه متوسطه ـ که در مسأله پیش گفته شد ـ باید برای هر نماز، نوار یا پنبه را ـ اگر آلوده به خون شده است ـ عوض کند و یک غسل برای نماز صبح و یک غسل برای نماز ظهر و عصر و یک غسل برای نماز مغرب و عشا انجام دهد و برای هر نماز، یک وضو نیز بگیرد و اگر در میان نماز ظهر و عصر یا مغرب و عشا به‌گونه نامعمول فاصله اندازد، باید برای نماز بعدی نیز یک وضو بگیرد.

م « ۸۹۵ » اگر خون استحاضه، پیش از وقت نماز بیاید و سپس بند آید؛ هرچند برای آن خون، وضو و غسل انجام داده باشد، باید پس از رسیدن وقت نماز، برای آن نماز، وضو و غسل را انجام دهد؛ هرچند در آن هنگام مستحاضه نباشد.

(۲۰۳)

م « ۸۹۶ » در مستحاضه متوسطه و کثیره باید ابتدا غسل کند و سپس وضو بگیرد.

م « ۸۹۷ » در همه مواردی که غسل بر زن واجب می‌شود، اگر دوباره غسل نمودن برای او زیان یا مرارت و سختی دارد و رنج‌آور می‌باشد، می‌تواند به جای هر غسل، تنها تیمم نماید.

غسل شرعی را می‌توان با کم‌ترین آب و آسان‌ترین شیوه انجام داد و غسل‌های معمول در این زمان، به آب‌تنی، بازی، عادت و وسواس شباهت بیش‌تری دارد تا به غسل شرعی.

شیوه آسان انجام غسل و انواع گوناگون آن در جای خود آمده است(۱).

م « ۸۹۸ » اگر مستحاضه کثیره یا متوسطه، پیش از رسیدن وقت نماز، به نیت نماز گزاردن غسل کند، غسل باطل است، بلکه اگر نزدیک اذان صبح برای نماز شب غسل کند و نماز شب را بخواند، باید پس از رسیدن وقت نماز صبح، دوباره غسل و وضو را انجام دهد، ولی اگر بخواهد نماز شب را به همراه نماز صبح بخواند، غسل کردن پیش از وقت نماز صبح اشکال ندارد.

م « ۸۹۹ » زن مستحاضه از هر گونه‌ای که باشد، باید برای نمازهای دیگر نیز همانند نماز یومیه وضو بگیرد و اگر استحاضه کثیره باشد، برای هر نماز، غسل نیز بنماید و چنان‌چه بخواهد نمازی را که خوانده است برای احتیاط دوباره بخواند یا بخواهد نمازی را که تنها خوانده است به جماعت بخواند، باید همه کارهایی را که برای استحاضه گفته شده است، انجام دهد.

م « ۹۰۰ » مستحاضه برای هر یک از نمازهای مستحبی یک وضو بگیرد و در کثیره یک غسل جداگانه نیز انجام دهد، مگر در نماز شب که با یک وضو یا یک غسل می‌تواند یازده رکعت نماز و دعاهای آن را بخواند.

م « ۹۰۱ » خواندن نماز احتیاط، سجده سهو، سجده و تشهد فراموش شده در صورتی که بی‌درنگ پس از نماز بجا آورده شود، نیازی به غسل و وضو ندارد.

۱ـ ر.ک: کتاب زن؛ مظلوم همیشه تاریخ، ج۳، صص۲۷۵ ـ ۲۷۸.

(۲۰۴)

م « ۹۰۲ » اگر در زن مستحاضه آمدن خون قطع گردد و دیگر خون نبیند، تنها برای خواندن نخستین نماز باید کارهای استحاضه را انجام دهد، و کارهای گذشته برای انجام نمازهای آینده لازم نیست.

,