۱۳۹۵-۰۲-۱۹

توضیح المسائل: ۳ ـ طهارت‌های سه‌گانه

 

غسل ارتماسی دفعی و تدریجی

غسل ارتماسی به دو شیوه انجام می‌گیرد: دفعی عرفی و تدریجی.

م « ۶۱۱ » غسل ارتماسی به‌شیوه دفعی آن است که آب در یک زمان، همه بدن را فرا می‌گیرد و نیازی نیست پیش از شروع غسل، همه بدن یا بخشی از آن بیرون از آب باشد، بلکه اگر همه بدن نیز درون آب باشد و بدن خود را درون آب به نیت غسل تکان دهد، بسنده است.

م « ۶۱۲ » در غسل ارتماسی به روش تدریجی، همه بخش‌های بدن با نیت غسل، اندک اندک و پی در پی در آب فرو می‌رود و لازم نیست همه بدن یا برخی از آن، پیش از شروع غسل بیرون از آب باشد.

م « ۶۱۳ » غسل ارتماسی در صورتی که همه بدن در آب باشد، با تکان دادن بدن به نیت غسل انجام می‌پذیرد و فرقی نمی‌کند پیش از فرو رفتن در آب یا به هنگام فرو رفتن یا هنگامی که آب او را فرا می‌گیرد نیت غسل داشته باشد، بلکه تنها لازم است نیت، پس از نخستین تکان نباشد.

م « ۶۱۴ » اگر بی‌درنگ پس از غسل ارتماسی بداند به جایی از بدن آب نرسیده است و بتواند بی‌درنگ همان بخش را در آب قرار دهد، غسل او درست است؛ خواه بداند از کدام بخش بوده است و خواه نداند، بلکه تنها لازم است به‌گونه‌ای رفتار کند که آگاهی یا شک او از بین برود، ولی اگر پس از مدتی متوجه شود به بخشی آب نرسیده است، باید دوباره غسل کند.

م « ۶۱۵ » اگر زمان لازم برای انجام غسل به شیوه ترتیبی ندارد، ولی وقت لازم

(۱۴۷)

برای انجام آن به شیوه ارتماسی را دارد، باید غسل ارتماسی کند.

م « ۶۱۶ » کسی که روزه واجب یا روزه ماه مبارک رمضان گرفته یا بعد از ظهر روزی که روزه قضای واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته است، نمی‌تواند غسل ارتماسی کند؛ پس اگر به عمد، غسل ارتماسی کند، غسل او باطل است و در این حکم، تفاوتی میان زن و مرد نیست، ولی اگر از روی فراموشی باشد بدون آن که در فراگیری مسأله کوتاهی نموده باشد یا مسأله را نداند و غسل ارتماسی کند، غسل وی درست است و به روزه و احرام او زیانی وارد نمی‌آورد.

,