۱۳۹۵-۰۲-۱۹

توضیح المسائل: ۳ ـ طهارت‌های سه‌گانه

 

مسّ قرآن کریم

م « ۵۱۶ » مسّ قرآن کریم و اسم‌های پروردگار، بدون پاکی و طهارت حرام است، ولی اگر نوشتن آن، مسّ کردن را به همراه نداشته باشد، اشکال ندارد. مس گرد و غبار و چیزهایی که پس از نوشتن یا پاک نمودن آیات قرآنی بر تابلو و مانند آن می‌ماند یا بر زمین می‌ریزد اشکال ندارد.

م « ۵۱۷ » مسّ نمودن رشته نوار یا نگاتیوی که قرآن کریم بر آن ضبط شده است یا صفحه تلویزیون و مانیتور، چون به لحاظ عرف حکم آیات را ندارد، بی‌اشکال است، ولی مس هرگونه سطحی که عرف آن را نشان‌گر خطوط آیات قرآنی می‌داند؛ مانند: فیلم و زینگ چاپ، بدون طهارت اشکال دارد.

م « ۵۱۸ » مس عنوان «قرآن کریم» که بر سطح جلد چاپ می‌شود، بدون طهارت حرام است.

م « ۵۱۹ » مس کناره صفحه‌های قرآن کریم یا جلد آن، بدون طهارت اشکالی ندارد.

م « ۵۲۰ » اگر نذر کرده باشد با بخشی از بدن خود خطّ قرآن کریم را مسّ کند، مانند آن‌که آن را ببوسد یا دست بر واژه‌های آن بگذارد، لازم است وضو بگیرد.

م « ۵۲۱ » اگر ناچار شود برای آب کشیدن قرآنی که نجس شده است یا بیرون آوردن آن از جای ناشایست، خطّ قرآن را با بخشی از بدن خود مس کند، لازم است طهارت داشته باشد.

م « ۵۲۲ » اگر درنگ نمودن برای وضو، بی‌احترامی به قرآن باشد، لازم است تیمم کند و چنان‌چه تأخیر به اندازه تیمّم هم بی‌احترامی به قرآن شمرده شود، لازم است قرآن را بدون تیمّم آب کشد یا از آن‌جا دور سازد.

م « ۵۲۳ » نام مبارک پیغمبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله ، ائمّه طاهرین علیهم‌السلام و حضرت زهرا علیهاالسلام نیز حکم قرآن را دارد و مس آن بدون طهارت حرام است.

(۱۲۹)

م « ۵۲۴ » تماس بخشی از بدن با خط قرآن کریم برای کسی که وضو ندارد حرام است، ولی تماس مو با آن اشکال ندارد.

م « ۵۲۵ » ترجمه قرآن به هر زبانی که باشد احکام قرآن مجید را دارد.

م « ۵۲۶ » جلوگیری از دیوانه یا بچه‌ای که بدون وضو دست به خط قرآن کریم می‌آورد واجب نیست، ولی اگر کاری کند که بی‌احترامی به قرآن باشد، باید از آن خودداری شود.

م « ۵۲۷ » مسّ نام‌های خداوند متعال و صفات ویژه او ـ به هر زبانی که نوشته شده باشد ـ برای کسی که وضو ندارد حرام است؛ حتی سکه یا اسکناسی که بر آن نام خداوند متعال نوشته شده است نیز همین حکم را دارد.

,