۱۳۹۵-۰۳-۲۶

حضور دلبران: فصل ششم: تألیفات و دانش‌نوشته‌های علمی

نمایه آثار

مؤسسه و انتشارات ظهور شفق که افتخار نشر آثار حضرت آیت‌اللّه العظمی نکونام (مد ظله العالی) را دارد تاکنون هشتاد و شش عنوان کتاب را منتشر نموده است. ویژگی بارز آثار یاد شده آن است که به پژوهش و تولید علم و نوآوری در حوزه‌های مختلف دین‌پژوهی؛ اعم از فقه، اصول، عرفان، فلسفه، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و نیز فلسفه اخلاق، فلسفه دین، سیاست، تاریخ و سیره می‌پردازد و با داشتن نظریات نوین و بدیع، پاسخ‌گوی ذهن محققان و پژوهشیان حوزه‌های مختلف علوم دینی است و شبهات روز جامعه علمی و به ویژه محافل دانشگاهی و دانشجویی را به بحث می‌گذارد و از طرفی، برخی از این آثار به تحقیق و پژوهش در زمینه شناخت آسیب‌های انقلاب اسلامی و حوزه‌های علمی و به ارایه نظریه در زمینه راه گذار از بحران‌ها و چالش‌های پیش روی آن پرداخته است. چالش‌هایی که هم‌اینک ذهن پژوهشگران و کارشناسان مسائل سیاسی و علاقمندان به انقلاب اسلامی و حوزه‌های علمی را به خود معطوف داشته است.

البته متأسفانه، بخش اعظمی از این آثار هنوز به جامعه علمی ارایه نشده است. آثاری که در راستای گسترش فرهنگ ناب اسلامی و به‌ویژه نقد و بررسی و پیرایه زدایی و حل مشکلات علمی در حوزه دین‌پژوهی نگارش یافته است.

(۳۰۱)

این مؤسسه و انتشارات در حوزه نشر کتاب‌های تخصصی خود مورد استقبال مراکز علمی قرار گرفته و این امر ناشی از آسیب‌شناسی عمیق معظم‌له و یافتن پاسخ‌های مناسب برای آن می‌باشد.

امر دیگری که بایسته خاطرنشانی است این است که دین‌داری در عصر حاضر با چالش میدان دار نبودن نظریه پردازان حکیم و توانمند روبه‌روست. فقدان حکمت نظری و ضعف اندیشاری سبب می‌شود افراد چیستی و چگونگی دین را در نیابند و دلزدگی و یأس از دین یا دینمداران را احساس نمایند. دین و ایمان در عصر حاضر نیازمند عقلانیت است و عقلانیت دینی نیازمند شکوفایی و بازپروری توسط کارشناسانی توانمند و آگاه به مقتضیات زمان و مکان است. متولیان دینی باید با پرهیز از هر گونه التقاط و اختلاط حلال و حرام، معارف ناب دینی و حقایق آن را متناسب با عصر حاضر به گفته‌خوانان آگاه خویش بیاموزند و گزاره‌های معرفتی آن را در برابر دنیای استکبار و کفر به مردم بشناساند، و در این صورت، متولیان امور دینی جامعه نمی‌توانند فقط به نوشتن رساله‌ای خشک و سجاده بسنده کنند. آنان باید مهندسی فرهنگ دینی را ترسیم نمایند و این امر تنها با مدیریت ایدئولوگ‌های توان‌مند قابل پی‌گیری است، گرچه امری مشکل می‌باشد و آثار معظم‌له در این مسیر بایسته طراحی و سامانمندی شده است و تأکید و سفارشی است بر این نکته، که ایرانی خردگرا و ولایت‌مدار می‌تواند و باید با همت خویش فرهنگ برتر صد ساله پس از این را به نام فرهنگ برتر و مترقی شیعی و ولایت و محبت حضرت امیرمؤمنان علیه‌السلام رقم زند. این امر نیاز به طراحی دقیق و ایدئولوگ‌ها و نظریه‌پردازان و

(۳۰۲)

لیدرهایی توانمندی دارد که با چشمان نافذ خویش چالش‌های صد سال آینده دنیا را که در مسیر هدایت دینی و گسترش بنیان‌های اندیشار شیعی وجود دارد ببینند و از امروز برای گذار از آن‌ها بیاندیشند. آنان باید برای پاس‌داری از زحمات طاقت‌فرسای عالمان دینی و نگاه‌بانی از سرمایه عظیم انقلاب اسلامی و حرمت خون شهیدان، نخست پیرایه‌ها را از دین بزدایند و با خرافه‌هایی که دنیای علمی صد ساله آینده آن را بر ما خرده خواهد گرفت مبارزه کنند و حلال و حرام دین را به وضوح بیان دارند و سپس بر ترویج آن سرمایه‌گذاری نمایند. شایان ذکر است این آثار به ششصد جلد می‌رسد که تاکنون دویست و پنجاه جلد از آن یا منتشر شده و یا برای نشر آماده گردیده است. نام برخی از این کتاب‌ها با تشریح موضوع آن در ادامه می‌آید.

(۳۰۳)